Lehed

07 detsember 2012

Aga meie maal on hea...

Tegin seoses tööga subtiitreid ühele mustlaste- ehk Romadeseriaalile. Film räägib Ameerikamaa romade raskest igapäevaelust. Muidugi pidin filmi ka ise üle vaatama.

Ei ole neil sugugi lihtne. Kombed ja tavad on sellel rahval tugevad ja vääramatud ning üksikisik nende vastu ei saa, samas pole aga nii mõnigi pole nendega rahul. Mustlased tohivad abielluda vaid teiste mustlastega, valged inimesed ehk gajid on nende jaoks keelatud, hoolimata tunnetest või meeldivusest.

Ja abiellub siis õnnetu roma naisega, kelle perekond talle välja valib. Naine võib küll alguses olla sale ja ilus, kuid sünnitab kiiresti hunniku lapsi ja muutub paksuks ja torisevaks mõrraks. Mees võib vabalt ringi liikuda, naine peab aga kodus istuma ja majapidamisega tegelema. Pole siis sugugi ime, et see elu teeb ta närviliseks. Keegi ei vaata viltu, kui mees klubides käib ja üheks või mitmeks ööks mõne mitteroma leiab. Seega - vallaline mees ei tohi gajidega lähemalt lävida, abielumees tohib. Naine aga peab truu olema. Mehed pole rahul, et naised on kurjad ja koledad, naised pole rahul, et mehed ringi litutavad. Kõik - nii mehed kui naised kurdavad, kuidas nad selle kõigega rahul ei ole, midagi muuta nad aga ei saa, sest siis võidakse romade hulgast välja visata. Seda kardavad vaesed mustlased aga hirmsat moodi. Vaat' sellest punktist mina aru ei saa. Ameerika on suur ja lai, no mingu siis mujale elama ja nautigu õnne mõne gajiga.
Seda polnud filmis mainitud, kas meesroma tohib naisromast lahutada või mitte. Karta on, et antud variant ei tule kõne alla.

Kõige hullem lugu on aga siis, kui mustlasmees peaks teise suguvõsa mustlasmehe naisega pattu tegema. See on väga suur tabu ja kui mustlaste kohus ehk kris seda tõestab, siis peab mees kas naise 25 0000 dollari eest endale ostma, maksma trahvi 10 000 dollarit või saama romade hulgast välja visatud. Jällegi on väljaheitmine kõige hullem asi, mis sündida võiks.

Küll eestlane olla on ikka uhke ja hää. Armasta aga keda tahad ja abiellu, kellega soovid ning keegi ei vaata sulle viltu ega kihuta oma rahva hulgast minema. St vahel vaadatakse ikka viltu ka, aga ainult natukene.

1 kommentaar:

  1. Noh oletatavasti neid ikka jookseb ka kodunt ära ja nii, aga iseküsimus on, kui hästi nad teistsuguse elulaadi nõudmistega kohaneda suudavad. Kuidas mehed kohanevad sellega, et kodus pole emmet-naist, kes nende järelt kasiks ja kodu korras hoiaks ja kuidas naised kohaneksid sellega, et tuleb ise endale amet ja töö leida väljaspool kodu... Nuriseda ju võib, aga vaid vähesed tegelikult tahavad ennast nii palju muuta.
    Ning ei ole siin eestis ka mingi lust ja lillepidu, ennekõike laste teemadel - laste juurest jalgalaskmine on liigagi lihtsaks tehtud, aga keegi peab need lapsed ju ka üles kasvatama.

    VastaKustuta