Lehed

02 detsember 2012

Indrek-poiss ja telliskivi

Kaks väga head filmi kahe päevaga.
Esiteks (vaadatud küll teisena) "Indrek". "See on lugu maapoisi Indrek Paasi kolmest aastast Tartus härra Mauruse eragümnaasiumis. Läbinud oma kogemustes tõdede ja valede keerulise labürindi, jõuab Indrek veendumusteni, mis sunnivad teda koolist lahkuma." Fantastiline - see film on nagu nõukaaja Eesti meesnäitlejate "Kes on kes". Kõik (no hea küll, peaaegu kõik) paremad meesnäitlejad ühes filmis koos. Ants Eskola, Kaljo Kiisk, Rein Aren, Jüri Järvet, Aarne Üksküla, Heino Mandri, Olev Eskola, Ilmar Tammu, Paul Laasik, Mihkel Smeljanski, Tõnu Mikiver, Enn Kraam, Juhan Viiding, Voldemar Panso, Rudolf Allabert. Jt. Kõigi nimesid enam ei mäletagi, näod vaid on tuttavad.

Film on hea. Tõesti hea. Viimati nägin seda võibolla 25 aastat tagasi, enam ei mäletanudki, kui hea see on. No ja muidugi need parimad kohad - Goethe ja Schilleri kukkumine, tassikõrvade murdmine jne jne. Imeline. Täiusest jäävad ainult värvid puudu. Või äkki ongi hea, et see film on must-valge?

Teine film on "Brick". Tõlkida võib nii 'Telliskivi' kui ka 'Heroiin'.
"See kaasaegne detektiivilugu leiab aset ühes California koolis. Film algab sellega, kuidas Brendan (Joseph Gordon-Levitt) saab närvilise kõne oma endiselt tüdrukssõbralt Emilylt (Emilie de Ravin), keda ta pole kaks kuud näinud. Tüdruk annab mõista, et on teinud kohutava vea seoses heroiiniga. Kõne lõppedes kihutab aga telefonikioskist mööda must masin, millest lendab tänavale suitsukoni…
Ei lähe kaua mööda, kuni Brendan leiab Emily laiba. Selle sünge ja ohtliku müsteeriumi lahendamise otsustab noormees oma ülesandeks võtta ja ta teeb seda külmaverelise nuhi kombel; teadmata, kui kaugele need niidiotsad välja viia võivad."
Tegelikult olen ma seda filmi juba korra vaadanud. Tol korral see suuremat muljet ei avaldanud. Eile õhtul aga oli ilmselt teine tähtede seis, sest seekord tundus film ülihea. Tegelikult on see peaaegu nagu klassikaline film-noir. Üksildane, peaaegu heidik koolipoiss seab kokku kavala plaani, kuidas jõuda tegelas(t)eni, kes on süüdi ta sõbranna tapmises ja talle kätte maksta. Seejuures nii, et  temale hiljem ühtegi kahtlusevarju ei langeks.
Joseph Gordon-Levitt on huvitav ja hea näitleja. Siia rolli sobib ta nagu rusikas sinnasamusesse.

Põnev fakt on see, et filmi tegemisele kulus vaid pool miljonit dollarit, sisse tõi see aga üle kahe miljoni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar