Lehed

15 august 2012

Näljamängud

poster
"Olgu juhus alati teie poolt."

Ometigi jõudis korralik koopia sellest filmist ka minu arvutisse ja sain selle ära vaadata. See pikk ootamine tasus igatahes ära - juba ammu pole nii head filmi näinud. Tavaliselt vaatan ikka filmi nii, et film mängib kõrval ja läpakas on süles ja vahepeal viskan ikka pilgu telekasse ka. Selle filmiga niimoodi ei saanud. See film haaras koheselt kaasa ja pani ennast jälgima. Huvitav oli. Ja mingil moel oli kõik paigas. Nagu telliskivid, või veel parem, nagu pusletükid, mis kõrvuti paigutudes ühe suure terviku moodustavad, nii olid ka selle linateose komponendid ilusasti kokku sobitatud. 

Katniss ja Peeta
Katniss ja Peeta
Peaosalised olid ideaalsed. Jennifer Lawrence'i Katniss polnud silmipimestavalt ilus tüdruk, aga temas oli võlu, sisemist kindlust, südamlikkust ja kartmatust. Josh Hutchersoni Peeta aga oli ju nohik mis nohik, kui ta aga oma kartlikkusest sai, suutis ta nalja visata ja armastust avaldada ja kangelastegusid teha. Liam Hemsworth oli Gale'ina selline vahva naabripoiss, sõber maast-madalast ja kaitsja kogu eluks, selline, keda iga tüdruk endale tahta võiks. Ja muidugi Stanley Tucci, Woody Harrelson ja Donald Sutherland, näitlejad, kelle peale võib alati kindel olla. Oi, ja siis muidugi see pisike mulatitüdruk Rue (Amandla Stenberg) 11. piirkonnast. Ta oli nii-nii armas ja nii väga kahju oli, kui ta.... Aga ei spoilerda! Vaadake ise!

Kõik muu oli samamoodi paigas. Stsenaarium ja režissööritöö ja operaatoritöö ja loodus ja mis väga oluline, vägivallaga ei mindud liiale. Tagantjärele, olles alustanud raamatulugemist, paneb imestama, mis pagana jaoks oli see kass sinna sisse toodud? See filmile midagi erilist juurde ei andnud, kui Katniss ähvardas kassi patta panna. Põhipoint jääb ju seletamata. Sama lugu on ka Katnissi ja ta ema suhtega, ka see jääb lahti seletamata.

Milles filmi tuum on? Aga selles: "Kunagise Põhja-Ameerika varemetele on tõusnud Panem. Riik, mis koosneb säravast Kapitooliumist ja 12 vasesest piirkonnast. Kapitooliumi elanike oodatuimaks meelelahutuseks on iga-aastased Näljamängud: võitlus elu ja surma peale ülisuurel areenil televisiooni otse-eetris.
Mängudele valitakse igast piirkonast üks poiss ja üks tüdruk. Mängude võitmine tähendab kuulsust ja rikkust, kaotus aga kindlat surma. Et päästa mängudest oma noorem õde Prim, asub tema asemel võitlustulle 16-aastane Katniss. Kui ta soovib võita, peab ta hakkama valima ellujäämise ja inimlikkuse, elu ja armastuse vahel."


1 kommentaar:

  1. Muusika, helid üldse, olid ka kohutavalt, hirmsalt, jubedalt ILUSAD!

    VastaKustuta