Lehed

22 juuni 2012

Nõrkemiseni kunsti

Nüüd siis KUMU-s kah käidud. Vaatasime sellist põnevat näitust nagu Avastamata šedöövrid. Vene kunst Baltimaade kogudest Palju ilusaid pilte, kuulsaimateks tegijateks muidugi Repin, Šiškin ja Aivazovski.  Häda oli selles, et selle näituse kuraator oli trükivärviga kokku hoidnud ja maalide juures olevad sildid liiga väikesed. Prille mul loomulikult kaasas polnud ja nii väsitas see pisikeste tekstide lugemine silmad korralikult ära. Kahjuks ei tohtinud sellel näitusel pildistada, kuigi oleks tahtnud, nii et pole siia nidagi näituseks lisada. Üks skulptuur õnnestus siiski pildi peale saada, enne kui muuseumitädi keelama tuli.

Suuremat osa KUMU-st täidab Eesti kunst - Eesti kunsti püsiväljapanek III ja IV korrusel. Ühe päeva jaoks on seda natuke liiga palju. Pisut väsitav on kõike seda läbi joosta, eriti, kui oled eelmisel päeval Lennusadama muuseumis ära käinud. Aga ikkagi oli mõnus kohtumine vanade tuttavatega. Adamson ja Malin, Vindid ja Viiralt, paljud-paljud lapsepõlvest tuttavad ja nähtud pildid ja skulptuurid. Praegu kahetsen, et maale-skulptuure rohkem ei pildistanud.


KUMU-s oli ju veel näitus Romantiku pilguga. Hollandi ja Belgia 19. sajandi maalikunst Jef Rademakersi kogust. Aga sellest me tõttasime läbi, sest tegelikult olid jalad väsinud ja kõht tühi ja need pildid olid kuidagi väga üheülbalised ka. Ma ei tea, mis mees see Jef Rademakers on, aga üks imelik mees ta igatahes on, et nii palju sarnaseid maale omale kokku kogunud on.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar