Lehed

21 juuni 2012

Tuletooja

Esmaspäeval sai siis see kuulus ja kõigi-poolt-juba-nähtud "Prometheus" ka ära vaadatud. Polnudki tükimat aega kinos käinud, nii et oli aeg ka juba.
"Aastaks on 2089. Arheoloog Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) leiab koos oma poisssõbra Charles Holloway'ga (Logan Marshall-Green) Šotimaalt kaljujoonise, millel vanust vähemalt 35 000 aastat. Seesinane kaljujoonis sisaldab piktogrammi, mis esineb veel mitme teise, erineva ajastu ja kontinendi pärandi hulgas. Teadlaste hüpoteesile tuleb kinnituseks see, kui tähtede vallutamise ajastu alguses sarnase konfiguratsiooniga paik süvakosmosest leitakse. Ilmselgelt teades, et primitiivsetel kultuuridel ei olnud võimalik selle paiga olemasolust midagi teada, paelub leid teadlasi sedavõrd, et otsustatakse ette võtta reis sihtkohta.
Kuna säherdune retk kulukas on, siis paneb oma õla alla megakorporatsioon Weyland Yutani, ennekõike selle suur president Peter Weyland (Guy Pearce). Mida loodetakse pärale jõudes leida? Eks ikka vastuseid. Kelle eesmärgiks on teadus, kes soovib kohtuda inimkonna väidetavate loojatega... kelle põhjused on muud laadi. Pinget hoitakse kõrgel algusest lõpuni, ehkki kõik küsimused kunagi kõiki vastuseid ei leia."
Tuleb tunnistada, et ega ma varem 3D filmi polnud kinos näinudki, nii et esimene kord siis. Ja päris õige valik oli esimese korra tarbeks, sest 3D oli aus. Juba esimesed kaadrid olid vapustavad ja nii kaunilt kolmemõõtmelised, et lausa lust vaadata. See majesteetlik loodus oli lausa käegakatsutav. Mäed ja voolav ning langev vesi, taustaks kaunis ning erakordselt sobilik muusika 

Hea ulmefilm oli. Kogu see eluolu, igapäevane olme oli nii loomulikult tulevikuline. Näitlejad olid head ja rollisooritused tasemel. Charlize Theron on 3D-s lausa erakordselt kaunis, Noomi aga oli kolmemõõtmelisena lihtsalt nunnu. Nüüd on kahju aga sellest, et esimesed Alieni-filmid on nii ammu tehtud ja pole sugugi nõnda korraliku kvaliteediga. Nüüd Prometheust näinuna tekkis mul aga kiusatus need vanad filmid jällegi üle vaadata. Eks näis, võib-olla teengi seda.

Küsimusi aga tekitas see film palju. Miks see android toimis nii, nagu ta seda tegi? Mis asja need Insenerid ajasid, miks nad alguses lõid elu ja pärast seda hävitada tahtsid? Ja nii edasi. Ja kõige olulisem küsimus - kas järg tuleb?
Prometheus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar